mardi 11 novembre 2008

11 Novembar 2008 Ilinica/ Herceg-Novi

11 Novembar 2008 Ilinica/ Herceg-Novi

Devedeseta godisnjica završetka I Svjetskog rata obiljeđena na Ilinici iznad Herceg-Novog
Na Ilinici, iznad sela Žvinje u Opštini Herceg-Novi se nalazi spomenik francuskim vojnicima palim za Napoleonove vladavine u Boki Kotorskoj. Taj spomenik su, u njihovu čast, podigli1919 godine vojnici 126. odreda francuske Armije « Les Poilus d’Orient » ili u slobodnom prevodu « Solunski ratnici » koji su se ovdje našli nakon oslobođenja Crne Gore i Boke.

U organizaciji Ambasade Republike Francuske u Crnoj Gori i NVO « Avenir » iz Herceg-Novog danas je obilježen taj dan komemoracijom na spomeniku francuskim vojnicima na Ilinici .

Spomenik su posjetili francuski ambasador Njegova ekseklencija gospodin Bernard Garancher sa saradnicima, predstavnici Opštine Herceg Novi i članovi NVO za njegovanje francuskog jezika, kulture i umjetnosti „Avenir“ Iz Herceg Novog , kao i francuski državljani, stalno naseljeni u Crnoj Gori.

Učenici ŠC ”Ivan Goran Kovacic” iz Herceg-Novog su pročitali tekstove na francuskom i srpskom jeziku koji se odnose na period iz 1806 godine.

Nakon ceremonije francuski Ambasador je pozvao učesnike komemoracije na zajednicki ručak gdje su se uspostavile još čvrsće profesionalne i prijateljske veze.