jeudi 2 avril 2009

ZAVRŠENI DANI FRANKOFONIJE 2009 U HERCEG-NOVOM











ZAVRŠENI DANI FRANKOFONIJE 2009 U HERCEG-NOVOM
DJECA I MLADI U PRVOM PLANU

I ove godine su se kroz Udruženje stanovnici Herceg-Novog pridružili velikoj porodici frankofonih zemalja i tako svojim raznovrsnim i bogatim programom izrazili želju za otvaranjem prema svijetu.

Dani slavlja, izraženi kroz različite umjetničke i kulturne programme, su započeli svečanom ceremonijom 20. marta u Podgorici. Naši mladi « umjetnici » su pokazali svoje talente. Pjesma « Jezik iz našeg kraja » francuskog šansonijera Iva Duteila, koju je pjevala Radmila Božović, učenica Osnovne škole « Dašo Pavičić » iz Herceg Novog, uz klavirsku pratnju Marije Mijušković, učenice Osnovne muzičke škole Herceg Novi i vokalnu grupu « Lira » odjeknula je prepunom salom KIC-a « Budo Tomović », a « arabeske » Kloda Debisija, koje je odsvirala Marija Mijušković, prepletale su zvučne čipke.
Zatim su se svečanosti iz Podgorice preselile u Herceg-Novi.
Kao i uvijek « Avenir » posebnu pažnju posvećuje mladima kroz razne radionice. Ove godine je izabrana radionica namjenjena učenicima gimnazije i njihovim profesorima « Francuski jezik kroz priču » koju je vodio pripovjedač i glumac Filip Sizer iz Francuske. Ta radionica je specijalno koncipirana za one koji uče strane jezike, a ujedno je i privilegovano sredstvo razvijanja odnosa na relaciji kultura i pojedinac.
Osim toga polaznici Kreativnog centra « Avenir »su se prijavili na više konkursa koje su organizovali Francuski kulturni centar, Udruzenje profesora francuskog jezika i Zavod za školstvo, od akrostiha i riječi budućnosti do slobodnog scenskog izraza na kojem je Kristina Milatović osvojila 1 mjesto, pjevajući pjesmu jedne od najvećih savremenih šansonijerki Fransoaze Ardi.
Naša saradnja kroz frankofoniju bez granica sa Osnovnom školom i Gimnazijom iz Trebinja se nastavlja. Tako smo zajednički pripremili muzičko scenski program koji je izveden u Muzičkoj školi Herceg Novi.
Mališani su nas poveli na « Put u Francusku i u Evropu », a stariji učenici su nam na interesantan način izveli djela Parevera, Igoa, Verlena, i drugih velikana francuske književnosti ili pak pjevali šansone Fransoaze Ardi i Adamoa.

Na kraju je nas gost iz Francuske, šansonjer Janik Delone intonovao « Frere Žak » uz pratnju svih prisutnih i nastavio jednim potpurijem popularnih francuskih pjesama.


Veče se završilo druženjem i obećanjima da ćemo se ponovo vidjeti, ovje ili tamo.

Naravno, toj večeri je poseban značaj dao svojim prisustvom Direktor francuskog kulturnog centra Žerom Kel koji je pozdravio sve učesnike i čestitao njihovim profesorima na njihovom neumornom radu sa mladima te na dobro pripremljenom programu, a publici se obratio izražavajući svoje zadovoljstvo da je posjetio tako lijepi grad koji gaji osjećaje za svoju kulturu i umjetnost, kao i kulturu i umjetnost drugih zemalja. Posebno je pozdravio mlade talente, čestitajući im na upornom radu koji je rezultirao ovako uspješnim nastupima.