dimanche 8 août 2010

Gavroš

Nastavljajući svoje aktivnosti i slijedeći osnovnu misiju koja je zacrtana kao dugoročni proces, Kreativni centar « Avenir » je u periodu od 12. do 24. jula ove godine organizovao jezičke i umjetničke radionice sa djecom i učenicima. Tema jedne od radionica je osmišljavanje lika « Gavroš », dječaka iz epskog romana « Jadnici » Viktora Igoa. Radi se na adaptaciji muzičke komedije « Les Misérables », za koju je muziku napisao francuski savremeni kompozitor Claude Michel Schönberg, a tekst Alain Boublil.

Voditelji ovog programa  Mirela Šćasni, profesor solo pjevanja,  Marina Mirović, profesor francuskog jezika, Jacqueline Mallevays  i Bernadette Gautier-Aleksić, profesori iz Francuske,  kao  i Izabela Matoš, likovni pedagog i umjetnik,  usmjeravaju učesnike radionica na kreaciju  lika Gavroša iz djela Viktora Igoa.

Kroz rad sa djecom  posebno se naglašava  duh napretka i vjere u bolje sjutra, podstiče  borba za ostvarivanje prava djeteta i podiže njihovo samopouzdanje. To su  teme koje su izuzetno važne i ni u jednom vremenu ni poretku ne gube na aktuelnosti.

U sklopu radionica  kreirao se i  muzički spektakl u režiji  Sladjane Vujović, poznate rediteljke. Za ovaj muzički događaj  koreografiju je osmislila  Tanja Krnjajic.  
Ucestvovali su :
Naratori : Miloš Avramović, Toma  Gavrić
Solisti : Gavroš : Radmila Božović, Studenti : Marko Kovačević, Jelena Lučić, Eponina : Nikolina Pušara, Prosjakinja : Marija Mijuškovic, Mlada djevojka : Elena Rašković
Narod Anja Živković, Ivana Vasiljević,  Irina Obradović, Nina Komnenić, Sofija Komar, Ana Ercegović, Branko Rašković, Bojana Raičević,Jovana Raičević,Nina Vujačić, Maja Vujačić, Nevena Ninković, Nives Šircelj, Ana Šircelj, Anja Bokan, Nina Hadžajlić, Dragana Kelava, Selena Musić, Milica Pejović, Andrej Bosanac
Djeca:  Koprivica Anđela, Tijana Bošković, Luka Krivokapić, Stefan Savić


Vođeni iskusnim likovnim pedagogom Izabelom Matoš, učesnici su dali mašti  na volju i kreirali scenu Pariza iz vremena  revolucionarnih tridesetih godina XIX vijeka u Francuskoj.

U radionici su zajedno kreirali i   kostime koji odražavaju  duh tog vremena,  dočaravajuci borbu naroda u predstavljenom istorijskom trenutku.    

Rad ovih kreativnih radionica krunisan je  izvođenjem  predstave u  žanru  muzičkog spektakla
Dana 24. jula  u Amfitetru Hercegnovskog pozorišta.

Mnogobrojna publika je svojim prisustvom dala  podršku našim mladim, maštovitim  i darovitim sugrađanima, možda budućim velikim umjetnicima.